This is what we did, and it worked for us, but who knows what will happen to you.
Nieuwsblad van het Noorden, 30/10/99

NRC Handelsblad, 6/11/99

www.alamut.com, 11/11/99
Pers over Your Mileage May Vary


Nieuwsblad van het Noorden, 30/10/99

Belt Beatrix straks in Groningen een sekslijn?

Onder de titel ' Your Mileage May Vary' presenteren acht oud-studenten van Media-GN in Groningen een multimedia tentoonstelling. Ook koningin Beatrix zal er komende dinsdag tijdens haar bezoek aan de stad Groningen kennis van kunnen nemen. Met het risico dat ze via het project 'Cindy Wood' bij een sekslijn zal belanden.

Van onze kunstmedewerker
LOTTE BOOT

Groningen - Kunstenaar Eva Knutz las ooit een krantenartikel over de waarheid achter het beroemde sprookje van Hans en Grietje ('een gruwelijk drama vol seks en geweld') en gebruikte dat gegeven als inspiratie voor Cindy Wood, een zogenaamde 'telefoonsoap' als onderdeel van de expositie Your Mileage May Vary.
"Het is de bedoeling dat koningin Beatrix ook gaat bellen", verteld Eva Knutz. Haar project Cindy Wood is de spreekwoordelijke vreemde eend tussen de meer tastbare multimedia-installaties die onder andere in de Openbare Bibliotheek en het AZG te zien zijn. De koningin zal tijdens haar bezoek aan Kunstacademie Minerva, aanstaande dinsdag, de kans krijgen met de virtuele Cindy Wood te bellen. Knutz: "Het is het verhaal over de heks uit Hans en Grietje. Maar plots variëren, die zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt." Lachend verteld ze dat een foute keus ook kan leiden naar bijvoorbeeld een sekslijn. Denkt ze dat de koningin dat op prijs zal stellen? "Nou, hij is niet zo grof, hoor. Wel lief eigenlijk."
Behalve Eva Knutz met haar project Cindy Wood zijn er nog acht andere oud-studenten van de opleiding Media-GN die zich presenteren op multimediatentoonstelling Your Mileage May Vary die nu verspreid door de stad Groningen te zien. De opening, gisteren in een lege betonnen ruimte was luidruchtig, de ruimte was gevuld met een oorverdovend gebrom. Bezoekers hielden hun handen tegen hun oren of vluchtten naar buiten. DJ Radboud Mens stond achter het mengpaneel en bleef onverstoorbaar in de weer met zijn 'hyp.per.formance' ter opening van de tentoonstelling. Ook bij de opening liet Cindy Wood zich gelden: deelnemende studenten liepen rond in strakke T-shirtjes met daarop een fluoricerende groene telefoon met haar nummer.
Voor de groep kunstenaars, die zich 9Nerds noemt, is de tentoonstelling een soort verlaat afstudeerproject. Deze zomer beëindigden ze hun vervolgopleiding aan Media-GN (een vervolgopleiding van Minerva), in de richting Computer Graphics en Nieuwe Media. Vanwege een gebrek aan sponsors konden ze de tentoonstelling echter niet eerder op grote schaal uitvoeren.
Volgens Henk Heethuis, directeur ad interim bij de opleiding, is het project belangrijk voor Media-GN omdat de opleiding meer in de openbaarheid wil treden.
Hoe gaat het eigenlijk met de opleiding? "Goed, we willen komende maand alle inschrijvingen rond hebben, zodat we snel kunnen starten met de tweede lichting." Vanuit de hele wereld hebben belangstellenden zich ingeschreven, dus het streven om met tien nieuwe studenten te beginnen gaat lukken, verteld hij. "Wij willen Nieuwe Media een prominente plaats in de stad geven."
In de ruimte aan het Waagplein zijn de doordringende en alles overstemmende bastonen van Radboud Mens inmiddels overgegaan in een weldadige stilte. Het publiek geeft een aarzelend applaus.
Your Mileage May Vary betekent dan ook zoveel als: 'een bepaald programma kan op jouw computer wel eens een heel andere uitwerking hebben', oftewel: het effect van multimedia is op elke bezoeker anders. "Het is wel noisy, hè', zegt Eva met gevoel voor understatement.


De tentoonstelling Your Mileage May Vary is te zien tot en met 21 november. Cindy Wood van Eva Knutz is alleen te 'beleven' via het nummer 050-3132182. Rijk van Kooij heeft zijn computerinstallatie in de busstop van Rem Koolhaas op het Emmaplein, René Kools' absurde verzameling beelden zijn te zien in de Openbare Bibliotheek en Stefan Kunzmann en Martina Nussbaum exposeren op het Waagplein 2. In de hal van het Academisch Ziekenhuis zij de interactieve 'touchscreens' van Aldje van Meer te voelen, in de School voor Architectuur is na zonsondergang de database van Marten Terpstra actief en zijn in de winkel Project 43 foto's van Ivonne Zijp te bezichtigen. Tot slot is er nog de website: www.9nerds.com
NRC Handelsblad, 6/11/99

De Mediakunst zoekt grenzen

Door NATHALIE FABER
GRONINGEN, 6 NOV. Kunstenaar Cor Groenenberg heeft zijn vet geschilderde doeken met rauwe biefstukken en ander vlees als gebruinde torso's met glimmende spierbundels, achter slot en grendel gezet. Op de computer ernaast kan de bezoeker een keuze maken welk kunstwerk zal worden geëxposeerd. Een stem zegt: "Is dit uw favoriete schilderij? Klik dan hier om het schilderij te nomineren om uit de kooi gehaald te worden." Het is een knipoog naar Big Brother. Sinds dit Veronica-televisieprogramma wordt uitgezonden heeft het werkwoord 'nomineren' een heel andere betekenis gekregen.

Het werk van Groenenberg is onderdeel van een tweeledige tentoonstelling van (oud-)studenten van de tweede fase opleidingen Media GN en Vervolgopleiding Schilderkunst van Academie Minerva, Groningen. Aanleiding is een symposium over nieuwe media in de beeldende kunst, What's New? Die titel geeft aan dat 'het nieuwe' van nieuwe- mediakunst door uitgenodigde denkers als William Uricchio, Paul Crowther en Jeroen Boomgaard kritisch wordt benaderd. Wordt er door gebruikmaking van de digitale informatie- en communicatietechnologie werkelijk een nieuw gebied betreden, of betreft het hier de nieuwe kleren van de keizer? De opdeling in vakgebieden is niet echt meer aan de orde voor jonge kunstenaars, zo blijkt. Ze zoeken juist de grenzen tussen traditionele en nieuwe media.

Groenenberg gebruikt beide vormen expliciet in zijn presentatie, maar verder is hij ook geen 'pure' schilder. Hij drukt zich uit in een meer fotografische taal. Een nieuwe media ex-student als Aldje van Meer integreert de digitale technologie op een organische manier in haar kunst: W.Y.F.I.W.Y.G. (What you feel is what you get) is een interactief werk met touchscreen-monitoren. Door met de vingers het computerscherm te strelen kun je filmpjes activeren, bijvoorbeeld van een stukje uitvergrote menselijke huid dat onder gelukzalige geluiden rood opgloeit.

Het immateriële aspect van met name Internetkunstwerken - die geheel of grotendeels uit digitale codering bestaan - maakt dat ze niet meer gebonden zijn aan museale locaties. Een van de kenmerken is interactiviteit. Maar Jorinde Seijdel die als criticus een essay schreef voor What's New? heeft haar bedenkingen bij een noviteit zoals interactiviteit. In een context van de beeldende kunsten, waar het aanraken van objecten streng verboden is, kan het lijken alsof die interactiviteit de kloof kan dichten tussen kunst en publiek. "Veel interactieve kunst, en met haar de beschouwer, volgt voornamelijk vaste bevelen en voorgeprogrammeerde scripts."

De telefoonsoap Cindy Wood (bel 050 313 21 82) van Eva Knutz illustreert dit. Een grappig kunstwerk, gebaseerd op het sprookje van Hans en Grietje, waarin computerstemmen met elkaar converseren en de luisteraar door middel van de meerkeuzetoetsen op de telefoon verder doordringt in het verhaal. De invloed is gering omdat het verloop van de verschillende plots vastligt.

Volgens Arie Altena, een andere criticus en een van de symposium-gasten, zorgt het focussen op dit soort nieuwe kenmerken voor valkuilen, zoals het isoleren van nieuwe-mediakunst: "Losgekoppeld van zijn contexten gaat de aandacht uit naar het revolutionair geachte karakter en weggeleid van de verbindingen met de (kunst)geschiedenis, het dagelijkse leven en de sociale omgeving." Het vergelijken van de nieuwe- mediakunstenaar met de wereld van bijvoorbeeld de deejay werkt voor Altena verhelderend omdat die op een vergelijkbare manier beelden samplet, manipuleert en mixt.

Voor een betere kunstbeschouwing is het dus handig verbindingen te maken, waardoor de nieuwe technologische verworvenheden en de daaruit voorvloeiende beeldtaal zichtbaarder wordt - een zelfde soort verbindingen die cross media kunstenaars zelf ook maken.

What's New?' is geen feestelijke viering van 'het nieuwe'.

Symposium: What's New? T/m 12 nov. Academie Minerva Gedempte Zuiderdiep 158, Groningen. Info: (050) 363 60 98.
www.alamut.com, 11/11/99


Last week Eva Knutz had
a talk with the Queen
Back